کلیشه سازی کالج | طراحی و ساخت انواع کلیشه فلزی و ژلاتینی و شابلون

کلیشه سازی

کلیشه سازی از طریق برترین تابلوسازی انجام می‌شود. تابلوسازی ماهر می‌تواند علاوه بر ساخت تابلو به کلیشه سازی نیز بپردازد. امروزه کلیشه سازی برای چاپ بسیاری از طرح‌ها و متن‌ها بر روی جعبه محصولات یا پارچه و پلاستیک و انواع کارتن انجام می‌گیرد. از مهمترین مزیت کلیشه سازی این است که میتوان رنگ های متنوع را روی لایه‌های مختلف و صیقلی چاپ کرد اما برای چاپ‌های دیگر چندین رنگ مختلف نیاز است که بتوانیم رنگ مورد نظر را بوجود بیاوریم. کلیشه سازی هم همانند تندیس سازی دارای انواع متنوعی از نظر جنس و متریال می‌باشد و هرکدام ویژگی‌های مربوط به خود را دارند. در ادامه این مقاله شما را با کلیشه سازی و انواع آن و دستگاهای مختص به این حرفه آشنا می‌سازیم پس با ما همراه باشید تا آشنایی بیشتری با صنعت کلیشه سازی داشته باشید.

کلیشه چیست؟

کلیشه یک ورق انعطاف پذیر است که معمولا از جنس ژلاتین و یا پلاستیک می باشد. کلیشه سازی یعنی یک قالب از طرح چاپی مورد نظر برای چاپ روی سطوح. از کلیشه در چاپ فلکسو که روشی سنتی در صنعت چاپ است استفاده می شود. البته برای چاپ های مختلف و متنوع دیگر نیز کارایی لازم را دارد. ساده ترین نوع کلیشه که همه با آن سر و کار دارند مهر ژلاتینی سنتی است. کلیشه را به وسیله دستگاه کلیشه سازی می‌سازند. بعد از آماده شدن، کلیشه آماده شده دور یک سیلندر قرار می‌گیرد سپس طرح روی کلیشه به جوهر آغشته شده و روی لایه مورد نظر چاپ می‌شود. کلیشه به وسیله جوهر مخصوص قابلیت چاپ بر روی بسیاری از اجناس را دارد. یکی از مزایای این چاپ این است که میتوان رنگ های مختلف را بر روی سطوح مختلف چه ناصاف و چه صیقلی چاپ کرد.

اما در بخش‌های دیگر کلیشه‌ سازی برای این کار به جوهر های مختلف نیاز است تا بتوان کیفیت، مورد نیاز را به دست آورد. در کلیشه سازی به دلیل اینکه جوهر سریع خشک می شود و احتیاج به زمان برای خشک شدن ندارد، رنگ های مختلف با فاصله زمانی کم‌تری بدون ترکیب رنگ چاپ می شود. در کلیشه سازی با ثبات و دوام طرح را ایجاد شده و به همین دلیل لایه های مختلف را با دقت بالایی میتوان روی هم چاپ کرد.

معرفی انواع کلیشه

ساخت کلیشه در متریال متنوعی انجام می‌شود که هرکدام توضیح کوتاهی برای آشنایی بیشتر ارائه خواهد شد.

کلیشه فلزی – کلیشه ژلاتینیکلیشه سیلک

کلیشه‌های فلزی همانطور که از نام آن پیداست جنس آن از فلز بوده و در کلیشه سازی برای چاپ مثل طلاکوب و داغکوب استفاده می‌شود.

کلیشه‌های ژلاتینی نیز همانطور که از نامشان پیداست از جنس ژلاتین و منعطف بوده و در کلیشه سازی برای چاپ تی‌شرت پارچه یا کاغذ بصورت تیراژ بالا استفاده می‌شوند.

کلیشه سیلک روشی برای چاپ تصویر است. در این روش از پارچه‌هایی با توری یا سوراخ‌ بسیار ریز استفاده می‌شود. توری در قاب ثابت می‌شود. تصویر مورد نظر روی این توری حک می‌شود. سپس بخش‌هایی از تصویر که نباید رنگ بخورد با ماده‌ای مسدود کننده بنام لاک حساس پوشیده می‌شود. به این قاب توری در این حالت شابلون یا کلیشه می‌‌گویند. در ادامه کار کلیشه سازی سیلک زیرکار را با فشار کاردک و غلتک به سطح چاپ شونده منتقل می‌کنند. رنگ از بخش‌هایی که مسدود نشده به کاغذ یا سطح چاپ شونده منتقل شده و تصویر روی آن ظاهر می‌شود.

کلیشه سازی سیلک برای اولین بار در ژاپن انجام شد. در آن زمان پارچه های ابریشمی برای چاپ استفاده می‌شد و به همین دلیل این روش به سیلک یعنی ابریشم معروف شد.

روش ساخت کلیشه های ژلاتینی

در کلیشه سازی یکی از انواع آن کلیشه ژلاتینی می‌باشد که از یک صفحه با جنس پلاستیک قابل انعطاف ساخته شده است که روی این پلاستسک تمامی طرح و نوشته ای که در نظر دارند تا چاپ شود حکاکی و در حقیقت سوراخ شده است تا رنگ از آن عبور نماید. سپس این صفحه ژلاتینی را دور یه غلتک می‌بندند و آن را آغشته به رنگ می‌نمایند و هنگام حرکت غلتک بر روی سطح مورد نظر که قرار است طرح بر روی آن چاپ شود مثل پارچه یا کاغذ، رنگ از قسمت‌هایی که سوراخ است عبور کرده و به سطح مورد نظر می‌رسد و طرح روی کلیشه بر روی پارچه نقش می‌بندد. در کلیشه سازی از انواع کلیشه فلزی می‌توان به کلیشه کارتن که بر روی کارتن طرح می‌اندازد و کلیشه نایلون که نازک‌تر بوده و بر روی نایلون‌های تبلیغاتی طرح چاپ می‌کند نام برد.

نحوه ساخت کلیشه فلزی

کلیشه داغی یا همان کلیشه فلزی در دستگاه‌های طلاکوب برای چاپ برجسته یا چاپ داغی روی سررسید و تقویم و کارت عروسی و چرم استفاده می‌شود. در کلیشه سازی برای ساخت کلیشه داغی طرح آن را روی کاغذ کالک بصورت نگاتیو پرینت گرفته زمینه طرح مشکی و سپس آن را روی دستگاه جدید مهرسازی و کلیشه سازی نوردهی می‌نمایند و با حلال و فرچه شستشو می‌دهند تا برجسته شود. پس از برجسته شدن میتوان کلیشه را روی دستگاه طلاکوب یا دستگاه تامپو بست و از آن استفاده نمود. کلیشه آلمانی تا 200 درجه حرارت را تحمل می کند و برای داغکوب روی چرم و تقویم مناسب است این دستگاه میتوان گفت که  همان میز نور مهرسازی است که دارای لامپ یووی می‌باشد تا کیفیت کلیشه داغی ساخته شده مناسب و قابل استفاده باشد.

تابلو سازی کالج در این راستا نیز توانسته مشتریان خود را راضی نگه دارد و در زمینه انواع کلیشه تبحر و مهارت داشته است. لذا کاربران گرامی برای تهیه انواع ملزومات چاپی خود شامل انواع کلیشه با هر نوع متریال، می‌توانند به مشاورین هنرمند این گروه تماس گرفته و از نظرات تخصصی آنها بصورت رایگان بهره‌مند شوند تا در انتها بتوانند با دید تخصصی‌تر به ثبت سفارش خود بپردازند و سفارش خود را در بهترین کیفیت و بدون تاخیر دریافت نمایند. شماره های ثبت سفارش برای کلیشه سازی در همین سایت درج شده که بصورت شبانه روزی در خدمت شما گرامیان خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 5 =

Call Now Button